Home » Activiteiten nieuws

Activiteiten nieuws

Woensdagmiddagvisite

Elke woensdagmiddag van 14.00 tot 16.30 uur komen liefhebbers van een gezellige middag bij elkaar om verschillende dingen samen te doen. U kunt hierbij denken aan: samen koffie/thee drinken en gezellig bijkletsen, daarna een verhaal, een spelletje doen, een uitje, een stukje wandelen enzovoorts. Aan het eind van de middag een knabbeltje met een glaasje fris of iets anders ter afsluiting.
De middag wordt begeleid door vrijwilligers. Er staat elke keer een andere activiteit op het programma welke door vrijwilligers en deelnemers samen wordt bepaald.
In principe kan iedereen zich aanmelden die graag in contact komt met anderen en wat gezelligheid wil. Het is de bedoeling dat het een vaste groep mensen wordt met een maximum aantal personen vanwege de ruimte. Er wordt een kleine bijdrage gevraagd voor koffie, thee, limonade, huur en gebruiksmateriaal.
Hebt u vervoersproblemen, meldt dat dan even. Wij denken graag met u mee.
Voor meer informatie en opgave kunt u bellen met Welzijn Steenderen, gegevens zie hieronder.


Ondersteuning bij activiteiten

Kent u iemand die wel wat ondersteuning kan gebruiken bij het ondernemen van activiteiten en vinden van contacten met anderen, of misschien vindt u het zelf wel moeilijk? Bel dan naar Ineke Bijsterbosch 06 207 11 077 of ga naar het spreekuur van sociaal team Bronckhorst West in de Bibliotheek.
Doen!


Eigen bijdrage activiteiten

Alle lokale welzijnsstichtingen hebben een subsidierelatie met de gemeente. Zij krijgen een bedrag voor het welzijnswerk. Om mensen te ondersteunen, voorlichting te geven, vrijwilligers te werven en te begeleiden voor het ondersteunen van inwoners die dit nodig hebben en voor het organiseren van ontmoetingsactiviteiten. Hiervoor worden kosten gemaakt: huur van de ruimtes, kantoorkosten, materialen voor de activiteiten, cursussen, onkostenvergoedingen, attenties voor vrijwilligers enzovoorts. Ook worden er beroepskrachten van betaald, bijvoorbeeld voor het Meer Bewegen voor Ouderen. Alles wordt duurder, zo ook de hiervoor genoemde kosten. De subsidie wordt echter niet steeds gelijkelijk verhoogd. En uiteindelijk moet het wel mogelijk zijn alles te betalen. Onze hulp en ondersteuning blijft gratis. Door het betalen van een eigen bijdrage voor de activiteiten kunnen we alle diensten en activiteiten voor iedereen in stand houden. Mocht het voorkomen dat iemand deze vergoeding niet kan betalen, dan gaan we overleggen hoe te doen. Want het blijft belangrijk om zo lang mogelijk buitenshuis activiteiten te ondernemen en mensen te ontmoeten.


Tijdens vakantie plezier met tablet?

Het blijkt dat veel mensen wel een tablet hebben van bijvoorbeeld Samsung, maar nog niet weten wat hiermee allemaal mogelijk is. Zij konden ook niet deelnemen aan de cursus die wij al hebben georganiseerd. Toch willen we ons inspannen om ook deze mensen wegwijs maken
Hebt u ook een ander merk tablet en zou u ook graag een cursus willen? Dan kunt u zich nu opgeven. Bij voldoende deelname, 4, á 5 personen, proberen we ook voor u een cursus te organiseren. Binnenkort geeft KBO Ijsselsenioren weer nieuwe Ipad cursussen. Contactgegevens voor aanmelding kunt u doorgeven via de pagina contact.


Formulierenhulp

Inwoners van Bronckhorst met een laag inkomen kunnen in aanmerking komen voor een bijdrage in de kosten van bijvoorbeeld lidmaatschap van een sportclub, zwemles, een ouderenvereniging, concertbezoek. Ook voor kosten voor schoolgaande kinderen van 4 tot 18 jaar en aanschaf van een computer voor kinderen in de brugklas is het mogelijk een bijdrage aan te vragen. Dit heet een participatiebijdrage en kunt u zelf aanvragen bij de gemeente.
Hebt u hulp nodig bij het invullen van zo’n aanvraagformulier of andere formulieren? En is er in uw omgeving niemand die u daarmee kan helpen? Neem dan contact met ons op. Wij kunnen u wellicht helpen door en vrijwilliger in te schakelen.


Gratis hulp

Hester van Meurs op de woensdagen van de oneven weken in de zaal van De Bongerd aanwezig om kleine kledingreparaties voor u te verrichten. De hulp is gratis. Benodigd materiaal, bijvoorbeeld rits moet u wel zelf meenemen. U bent welkom van 9.30 tot 11.30 uur.


Geheugenspreekuur

Elke vierde dinsdag van de maand is er ergens in Bronckhorst een geheugenspreekuur.
Het geheugenspreekuur is voor iedereen die zich zorgen maakt over eigen geheugen of dat van een ander. Ook voor vragen over piekeren kunt u terecht tijdens dit spreekuur. Eventueel wordt een test gedaan en krijgt u advies voor vervolg. Vaak vallen de problemen er mee en kunt u worden gerustgesteld. Blijf niet langer piekeren, maak gebruik van deze mogelijkheid! Voor informatie over dit geheugenspreekuur kunt u contact opnemen met het sociale team van de gemeente.


Praktische ondersteuning

Naast het hierboven genoemde initiatief zijn er ook vrijwilligers die andere dingen voor u willen doen. Zo zijn er bijvoorbeeld vrijwilligers die met u mee willen gaan als u voor onderzoek naar arts of het ziekenhuis moet en vervoer is moeilijk. Ook hebben we vrijwilligers die u kunnen helpen met het gebruik van de computer. Mensen die bij u op bezoek willen komen voor een wandeling, gesprek of een spelletje, of een boodschap voor u doen. Het is niet altijd mogelijk om uw vraag direct op te lossen, maar we gaan dan wel voor u op zoek.


Advies

Als gewoon of bijzonder mens, jong, middelbaar of oud kunt u soms in situaties komen waar u direct geen raad mee weet. Problemen met de gezondheid of die van de familie, financiën, op het gebied van wonen, tijdsbesteding, vervoer, zijn er gevoelens van eenzaamheid of bent u op zoek naar bevredigend vrijwilligerswerk. Vaak zijn er in de omgeving mensen zoals familieleden, vrienden, kennissen en/of buren waar u terecht kunt met uw vraag. Soms kunnen ook zij niet helpen of zijn er redenen waarom u uw verhaal niet met deze mensen kunt delen. Het sociaal team Bronckhorst West kan dan een luisterend oor bieden. SamenIs he met u wordt bekeken naar dat wat u dwars zit, er wordt gezocht naar oplossingen, informatie en advies wordt gegeven en wordt er bekeken of u misschien ergens anders beter kunt worden geholpen. We helpen u dan op weg naar de juiste instantie en gaan daarbij uit van uw eigen (on)mogelijkheden.


Bijzondere bijstand

U kunt bijzondere bijstand krijgen als u in bijzondere omstandigheden komt en extra kosten moet maken. Voorwaarde is dat u deze uitgaven niet zelf kunt betalen en nergens anders vergoed krijgt. Te denken valt aan noodzakelijke uitgaven als en gebitsprothese, speciale diëten, warme maaltijd voorziening, reiskosten, eigen bijdrage thuiszorg enzovoorts. Meer informatie en vragen bij het sociaal team.


Succesvol ouder worden

Wat is dat? Een kleine kans hebben op ziekte en beperkingen. Het goed functioneren van lichaam en geest en een actieve bijdrage leveren aan de maatschappij. Het is gericht op kwaliteit van leven en behoud van de autonomie, oftewel zo lang mogelijk zelfstandig blijven. Je kunt dit bevorderen door niet te roken, matig alcohol drinken, een mediterraan dieet te volgen en voldoende lichaamsbeweging te nemen.

Voorkom dat je valt door oefening te blijven doen en te zorgen voor een val vrije omgeving. Ga naar de arts of zoek hulp van een psycholoog als je angstig of depressief bent of slecht slaapt. Blijf (sociaal) actief, maak plannen en stel doelen. Kijk vooruit!


Volleybal: ook leuk

In september is op woensdagavond weer de volleybalgroep voor de jongere oudere begonnen. Of de oudere jongere, net wat u het prettigst vindt. In sporthal ‘t Hooge Wessel wordt op woensdagavond vanaf 19.30 uur geoefend. Naast bewegen is natuurlijk de gezelligheid een groot onderdeel van de avond en reden om mee te doen. Meer informatie kunt u krijgen bij Ricky Borgonjen, 0575-451784.

 


Rolstoelpool

Bronckhorst heeft in diverse plaatsen een zogenoemde rolstoelpool. Het is plek waar een aantal rolstoelen aanwezig zijn die worden uitgeleend. In Steenderen kunt u een rolstoel lenen bij De Bongerd. Mocht u tijdelijk, een dag of een aantal dagen, een rolstoel nodig hebben dan kunt u deze daar lenen. Reserveren is wel noodzakelijk. U kunt hiervoor bellen met Willy Gotink in de Bongerd: tel.: 0575-451004. Bij voorkeur op maandagochtend of donderdagochtend.
Voor een langere leen/huur periode kunt u terecht bij de thuiszorgwinkel in Zutphen: 088-1020100.


Mantelzorgsalon

De mantelzorgsalon van VIT-Hulp bij mantelzorg organiseert elke maand een mantelzorgsalon voor iedereen die zorgt voor een zieke, dementerende of gehandicapte in de directe omgeving. Het zijn informatieve bijeenkomsten met lotgenotencontact onder begeleiding van een mantelzorgconsulent.

De bijeenkomsten zijn gratis, maar u moet zich wel aanmelden via 0544 82 00 00 of info@vithulpbijmantelzorg.nl.


Thuismaaltijden voor iedereen

U hebt vast al gehoord van de mogelijkheid om via onze stichting maaltijden te bestellen. Als u het lastig vindt om zelf te koken, wilt eten wanneer u dat uitkomt, of gewoon eens een gemakkelijke dag wilt hebben. Vrijwilligers bezorgen bij u thuis vries-verse maaltijden. Alle maaltijden zijn van topkwaliteit en worden dagelijks vers gemaakt en snel ingevroren. Het enige wat u hoeft te doen is uit de diepvries halen en de maaltijd verwarmen in oven of magnetron. Het is een volledig assortiment met maaltijden die voldoen aan verschillende diëten. Veel keuze. Ook vegetarisch, extra grote porties, internationale gerechten of gewoon de traditionele Hollandse kost. Wilt u het eens proberen, neem dan contact op met Gerrie Gal, 452270.


Vrijwilligerspool

Samen met andere vrijwilligersorganisaties zijn we doende een vrijwilligerspool samen te stellen. Een lijst met vrijwilligers waar alle organisaties die ondersteuning bieden aan inwoners van Steenderen en omgeving uit kunnen putten. Op deze lijst staan vrijwilligers met diverse mogelijkheden. Mensen die kort- of langdurig iets willen doen, mensen thuis willen bezoeken, een klusje willen doen (bijvoorbeeld iets ophangen of een struik snoeien)
Wilt u ook op vrijwillige basis uw diensten aanbieden dan kunt u zich bij onze stichting aanmelden. Zie gegevens hieronder.


Meer

Voor meer activiteiten in Steenderen en omgeving kunt u ook kijken op de agenda van Steenderens Belang: www.steenderensbelang.nl